Paštika, zákys, cibuláda nebo rumčák. Vysočina má další Regionální potraviny
Kraj Vysočina pondělí 3.6.2024
Ilustrační foto Autor: Kraj Vysočina
Značka Regionální potravina pro spotřebitele představuje záruku kvality. Když při nákupu sáhnou po výrobku se zeleným logem s horizontem polí a lesů, mohou si být jistí, že si do košíku vkládají produkt pocházející minimálně ze 70 % z regionálních zdrojů. „Do patnáctého ročníku soutěže se přihlásilo rekordních 28 producentů s celkem 121 výrobky z Vysočiny. Ocenění obdrží celkem devět z nich, za každou kategorii jeden,“ informoval radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Pavel Hájek.
Mezi výherci se letos objevila čtveřice nových výrobců, dalších pět už s Regionální potravinou má zkušenost. Své výrobky nově označí logem kvality a lokálnosti například Paštika s játry a cibulkou z Farmy Rodiny Němcovy, Smetanový zákys z velkomeziříčského Lacrumu, Uzené kapří maso v oleji z Farmářských domácích pochoutek z Kramolínského ranče nebo Cibuláda Jiřího Protivínského z chotěbořských Chutí z Chotí. Produkty mohou značku nosit po čtyři roky.
„Ocenění nám přineslo větší popularitu a poptávku po výrobcích naší farmy. Máme díky němu možnost účastnit se mnoha akcí a veletrhů na výstavištích,“ vyzdvihla vítězka z minulého ročníku Dana Nováková. Právě pomoc s propagací lokálních produktů, šíření povědomí o kvalitě českých potravin a podpora regionální výroby je smyslem soutěže.
Hodnotitelská komise se sešla v sídle Kraje Vysočina v polovině tohoto týdne. Tradičně se skládala ze zástupců Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, krajského úřadu a dalších institucí. Ocenění značkou Regionální potravina si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v Přibyslavi v sobotu 7. září 2024.
Soutěž koordinuje společnost Festing a koná se každoročně ve všech krajích České republiky.
RAJA-MORAVIA Spol s r. o.Osová Bítýška nabízí volné pracovní místo na plný úvazek, na zkrácený úvazek, formou brigády (HPP). Vyžadován výuční list. ➤ Svářeč vykonává všechny způsoby sváření podle požadavků klienta, specifikace…
Byl článek zajímavý?
Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.
24.8.2025 | Stavba obchvatu okolo Velkého Meziříčí je na spadnutí. Začít by se mohlo už začátkem roku 2026. Cílem je ulevit přetížené dopravě, zejména v centru města.